torsdag, marts 06, 2008

Tips til macro fotografering med peg og skyd digitale kameraer

På nettet er det muligt at finde en masse informationer omkring macro fotografering med et DSLR kamera med tilhørerne macro linse, men ikke mange informationer omkring macro fotografering med et peg og skyd kamera.

Grunden til at der ikke findes så meget information omkring marco fotografering med peg og skyd kamera skyldes at billederne taget med et peg og skyd kamera ikke kommer op i nærheden at billeder taget med et DSLR kamera. Men har man ikke et andet kamera, end et peg og skyd kamera, finder du her en masse gode informationer omkring macro fotografering med dit peg og skyd kamera.

Vælg Macro indstillingen
Vælg Macro indstillingen på dit kamera, den er normalt symboliseret med en lille blomst. Når du har valgt den har du fortalt kameraet at du vil fokusere på et objekt tættere på kameraet end normalt (minimum distancen variere fra kamera til kamera, læs i din manual for at finde minimums distance). Macro indstillingen fortæller også oftest at kameraet skal benytte en større blænde, således at objektet er i fokus og baggrunden ikke er.

Blænde
Nogle peg og skyd kamera giver ikke mulighed for at ændre på blænden når man har valgt macro, men hvis man har muligheden for at ændre på blænden for at justere på hvor fokuspunktet i billedet vil være. Hvis man vælger en lille blænde (Højt tal) får man en høj dybde skarphed og hele billedet vil være i fokus. Vælger man derimod en høj blænde (Lavt tal) vil objektet kun være i fokus. Ved macro fotografering ønsker man til lav dybde skarphed, så vælg en høj blænde.

Fokusering
Når man tager macro billeder kan et stativ være utrolig brugbart også selvom du benytter et peg og skyd kamera. Det er vigtigt at man holder sit kamera stille for at undgå rystelser men giver dig samtidig mulighed for at lege med indstillingerne uden at miste komposition af billedet.

Tag billedet
Når du har fået indstillingerne sat rigtigt og fået fokuseret, så tag billedet. Husk at undersøge billedet på skærmen for at se om det rigtige i billedet er i fokus. Hvis resultatet ikke blev som du ønskede så ret indstillingerne og forsøge igen. En anden mulighed er at forsøge at fokuser på noget andet i billedet for at se om det giver et bedre resultat.

Ingen kommentarer: