lørdag, september 02, 2006

Nat billeder

Hvis du ønsker at tage nat billeder er der en del ting du skal være opmærksom på. For at opnå et god resultat skal du have en længere lukketid ca. 5 sek. og opefter. Det er ikke muligt at holde kameraet stille i hånden så lang tid, så for at få nogle gode nat billeder er det en nødvendighed at have et stativ. Der findes mange stativer i forskellige kvaliteter, men langt de fleste kan klare sig med et fra Merlin med mindre du har andre specielle krav til stativet. Stativet skal være et med 3 føder og gerne med vaterpas for at sikrere at horisonten bliver lige. Grunden til 3 føder, er at de er lettes at få til at stå stabilt mens billedet skal skydes.

En anden fordel vil være hvis dit kamera kan betjenes manuelt i stedet for de automatiske indstillinger som de fleste kameraer har. Så har du mulighed for at få den helt rigtige indstilling lige til de forhold du vil tage billedet i.

I et natbilledet vil vi gerne opnå en god dybdeskabhed for at sikre at hele billedet er skarpt. Dette kan klares ved at en lille blændeåbning. gerne f/8 eller lavere. For at undgå støj på billedet, skal det tages med en lav ISO indstilling, gerne ISO-100 eller ISO-50. Til sidst skal der også en lang lukketid til at sensoren kan nå at opfange det lys, der skal opfanges.

Tips til natbilleder
Lang lukketid, prøv dig frem med et par prøve skud for at finde frem til den rigtige lukketid, således billedet ikke er for lyst eller mørkt.
Undgå zoom, hvis det er muligt, da det går udover dybdeskarbheden.
Benyt lav blændeåbning f/8 eller lavere, hvis dit kamera tillader dette.
Benyt et lavt ISO, gerne 100 eller 50.


3 kommentarer:

Anonym sagde ...

Et vatterpas sikrer ikke at din horisont bliver lige!

ttander sagde ...

Nej det er rigtigt at ikke kun et vaterpas på stativet er med til at sikre at horisonten bliver lige. Men det er med til at du kan få stativet til at stå lige, som så kan hjælpe dig med at sikre at du ikke holder kameraet skævt og derved tager billedet skævt.

Unknown sagde ...

tak for hjælpen.. (: