fredag, oktober 13, 2006

Optisk- og digital zoom

Jeg har tit snakket med folk der blander disse to begreber sammen derfor vil jeg forsøge at forklare de to begreber. En af grundende til forvirringen er også at kamera producenterne ikke gør meget ud af at forklare forskellen. Samtidig findes der også forhandlere der reklamere med at et kamera har 3 x zoom, selv det ikke er tilfældet. Det er derimod digitalt zoom. Så man skal lige huske at læse specifikationer grundigt igennem.

Optisk zoom
Ved optisk zoom er der tale om optikkens evne til at zoom uden tab af kvalitet. Det vil sige du fysisk kan zoom ind på dit motiv og få en større udsnit af dit motiv. Dette kan være en fordel hvis du står langt fra det motiv du ønsker at tage et billede af.

Digital zoom
Ved digital zoom er der tale om elektronisk zoom med tab af billedkvalitet. Når der bruges digital zoom gemmer kameraet en mindre del af billedet. Dette medføre at hvis du bruger digital zoom vil det endelige billedes opløsning blive mindre en ved brugen af optisk zoom. Hvis du tager et billede med det maksimal digitale zoom ender du med et billede med en opløsning på 640x480 pixels. Dette er en meget lav opløsning og billedet kan være svært at arbejde videre med bagefter.

Jeg vil mene at hvis det er muligt at undgå at bruge digital zoom skal man gøre det, men i nogle tilfælde er det ikke muligt at komme tæt nok på motivet og derved kan det være at du kan få dit billede i kassen ved hjælp af digital zoom. Dog skal du være opmærksom på at du ved digital zoom får et billede i en mindre opløsning. Men hvis det ikke nødvendigvis er det vigtigste med opløsningen af billedet så er det ok at bruge.


1 kommentar:

Anonym sagde ...

Hej... god "artikkel", men ikke helt korrekt. Men tæt nok på. Det jeg dog hæfter mig ved, er at du du mener digital zoom ikke er zoom som du skriver i der første afsnit. Ingen tvivl om at det er det naturligvis, men du henviser også til nogle forhandlere der ikke gør noget ud af at omtale om zoomen er digital eller optisk - helt klart en svinestreg eller total ignorance fra sælgerens side, selv mener jeg (som udlært i brancen) at dette skal nævnes, sammen med en "advarsel" om ikke at bruge det, da det forringer billedets egenskaber.