søndag, december 31, 2006

Godt nytår

Foto tips vil ønske alle sine læsere et godt nytår og er tilbage den tirsdag 2. januar.

lørdag, december 30, 2006

Tips til at fotografer fyrværkeri

Nytårsaften står for døren og hvis du vil tager billeder af fyrværkeriet og ikke er helt sikker på hvorledes dette gøres bedst, så læs videre her da jeg vil skrive et indlæg omkring at tage billeder af fyrværkeri.

En af de vigtigste ting er at du har et stativ med, da det er mørkt og du bliver nødt til at bruge en længere lukketid, og det er jo ikke meget ved at komme hjem med en masse billeder der er rystet fordi du ikke havde dit stativ med.

Husk at slå blitzen fra, da det kun vil få kameraet til at tro den skal tage billedet med en kortere lukketid end du ønsker.

Hvis dit kamera tillader det så brug manuelle indstillinger da du derved har bedre kontrol over hvorledes billedet skal tages end hvis kameraet bruger automatikken.

Husk at se billedet efter det er taget for at se om du skal justere på nogle af indstillinger for at få de helt gode billeder.

Læs alle tipsene her: How to Photograph Fireworks


onsdag, december 27, 2006

Dansk fotoside for fotoentusiaster med spejlreflekskamera

Canoneos.dk er en dansk hjemmesider der retter sig mod fotoentusiaster med spejlreflekskamera og især mod folk med Canon kameraer, men har du et andet kamera kan du også bruge siden da der findes masser af nyttige informationer.
På siden får du også mulighed for at uploader billeder, du har 100 mb. til rådighed, som du kan få kritik af.

Dertil finder du en masse gode artikler, som du kan bruge til at blive en bedre fotograf. Du kan også bruger deres forum.

Se siden her: http://www.canoneos.dk/


søndag, december 24, 2006

Foto tips ønsker alle en glædelig jul

Juleaften står for døren og derfor vil jeg ønske alle en glædelig jul.

Håber i alle får en god juleaften med masser af god mad og gaver.

Glædelig jul.

lørdag, december 23, 2006

16 digitale foto tips til julen

Juletiden står lige for døren, så hvor ikke lige skrive et indlæg omkring nogle tips til at tage bedre julebilleder.

Det er bloggen digital-photography-school der har skrevet 16 tips, som du kan bruge når du skal sikre dig de gode minder fra julen. Det ville jo være surt hvis du ikke have læst disse tips og kom hjem men en masse dårlige julebilleder.

De kommer bla. med tips til hvid balancen, før og efter billeder, julelys og meget mere.

Læs mere her: 16 Digital Photography Tips for Christmas

torsdag, december 21, 2006

Test af kompaktkameraer

Pcworld.dk har lavet en test af 9 kompaktkameraer, hvor de har testet kameraerne ud fra følgende kriterier:


  • Størrelsen og designet
  • Billedkvalitet
  • Elementer der skiller modellen ud fra andre
  • Brugervenlighed
De ovenstående kriterier har hver især en vægt på 25 % i den samlede test.

De testede kameraer er: Canon Ixus i Zoom, Casio Exilim S600, Kodak Easyshare V603, Nikon Coolpix S6, Olympus Mju 700, Panasonic Lumix FX01, Pentax Optio T10, Samsung NV3 og Sony Cybershot T30.

SÅ hvis du overvejer at skulle anskaffe dit et kompakt kamera så tag og læse hele testen her: Test: Ni smukke, frække og gode kompaktkameraer


onsdag, december 20, 2006

Fotokonkurrence hos Click

Click.dk afholder lige nu en fotokonkurrence, hvor du kan vinde Sony’s første spejl reflekskamera Alpha 100.

Konkurrencen går ud på at finde da Danmarks smukkeste, sjoveste eller mest overraskende portræt. Find dit kamera frem og fotografér ungerne, hunden, hustruen eller svigermor og send billedet til os digitalt.

Regler for konkurrencen er:


  • Billeder uden afsender optages ikke.
  • Vi optager ikke billeder uden en kort beskrivelse af billedet fra indsenderen.
  • Billeder vi ikke mener, er passende optages ikke i konkurrencen.
  • Det er indsenderens ansvar at have alle rettigheder til det indsendte billede.

Konkurrence løber indtil den 31. januar 2007, så hvis du ikke lige har et godt portræt foto som du kan bruge, skulle der være godt tid til at taget et og indsende det.

Læs mere her: Fotokonkurrence


lørdag, december 16, 2006

Pift dine fotos op

Hjemmesiden PikiPimp.com gør det muligt at man hurtigt kan pifte sine fotos op, og efterfølgende kan du bruge billedet på din hjemmeside ligesom YouTubes videoer eller du kan downloade billedet i en rimelig kvalitet.

Du skal bare uploade billedet til siden og herefter kan du tilføje overskæg, fuldskæg, julehatte, briller, tunger, smil og meget mere.

Når du har valgt det du gerne vil tilføje trækker du bare tingen hen hvor du vil placere det, samt du kan tilpasse vinklen af tingen således det passer til ansigtet.

Det er rimeligt sjovt og hurtigt at bruge, men pas på du kan sagtens bruge en del tid med at lege med dine billeder.

Prøv det her: http://www.pikipimp.com/


fredag, december 15, 2006

Test Photoshop CS3

I dag frigiver Adobe Photoshop CS3 i en betaversion, og vil blive tilgængelige på Adobe Labs i løbet af dagen, skriver Adobe i en pressemeddelelse. Betaversionen vil både være tilgængelig til Windows XP og Vista.

Dog er testen ikke for alle, det er kun brugere af Photoshop CS2, Adobe Creative Suite 2, Adobe Creative Suite Production Studio, Adobe Design Bundle, Adobe Web Bundle eller Adobe Video Bundle, som har en gyldig licens.

Hjemmesiden Photoshopuser har prøvet den nye version af Photoshop og kan lide det de ser.

Den nye version af Photoshop forventes på markedet engang i 2007.

torsdag, december 14, 2006

Canon tager foto markedsandele

Canon var den første producent til at lancere spejlrefleks kameraer til forbrugermarkedet og det forventes at stige kraftigt i løbet af 2007 kan Digi.no fortælle. Dog er tallene fra Norge, men mon ikke vi kan forvente den samme tendens her i Danmark.

Det bliver yderst spændende hvis vi ser sådan en stigning, da det kan jo være med til at priserne vil falde for Digitale spejlrefleks kameraer. Hvilket jeg især vil blive glad for da jeg overvej at købe nyt kamera i 2007 og det skal helt sikker være et digitalt spejlrefleks kamera.

Læs mere her: Canon spiser foto-markedsandeler


tirsdag, december 12, 2006

Digital fotoguide fra Adobe

John Nack fra Adobe har på hans blog skrevet et indlæg der indeholder flere guider til forskellige de forskellige aspekter af professionel fotografering. Guiderne er nogle Adobe for nylig har lavet og gjort tilgængelige gratis.

Du kan bla. læse omkring color management, forbered billeder til offset print, sort og hvid konvertering og arbejde med RAW samt meget mere.

Læs mere her: New digital photography guides from Adobe


lørdag, december 09, 2006

Fjern turister på dine billeder

Hver gang man tager billeder at landskaber eller seværdigheder er der oftest andre turister på billederne. Tit kunne man ønske sig en let måde at fjerne dem på. Det er der heldigvis.

I guiden beskrives hvorledes du skal tage billederne og over til hvordan du fjerner turisterne fra billedet.

Denne guide virker ikke til billeder man har taget, med mindre at man har fulgt metoden til hvorledes billedet skal tages. Men ellers kan du jo bruge guiden fremover, så du kan få flotte billeder uden turister.

For at tage billedet skal du bruge et stativ til kameraet således du kan tage flere billeder fra den samme vinkel. Derved vil du få nogle billeder der er ens men hvor turisterne er forskellige steder og derved kan du bruge forskellige dele fra billederne til at få et helt billede uden turister.

Læs guiden her: How to Remove Tourists from Your Photos


torsdag, december 07, 2006

Photoshop CS3 kun måneder væk

Think Secret har fået oplyst af kilder tæt på udviklerteamet af Photoshop CS3, at den nye version af Photoshop nu er ved at være klar til endelig test.

Brugergrænsefladen har fået en opdatering således den bliver hurtigere end tidligere og vil komme til at minde om Adobe After Effects 7. Dertil vil der blive lettere adgang til paletter og eksempelvis lysstyrkekontrol på hele arbejdsområdet samtidig.

Live Filter er en af nyhederne i Photoshop CS3, som gør det muligt at bruge Layer Styles inde i Filter-indstillingerne.

Dertil vil den nye version få bedre understøttelse af videoer, så man kan gemme dem som PSD filer, for efterfølgende at kunne importere dem i Adobe Premiere og After Effects.

Den endelige udgivelse dato og pris er ikke fast lagt men kilder oplyser overfor Think Secret at marts eller april lyder fornuftigt efter hvor langt udviklingen er kommet.

Læs mere her: With Photoshop CS3 just months away, new details emerge


mandag, december 04, 2006

Fritlægning af billeder

Er du træt af at skulle masser af tid på at fritlægge dine billeder før du rigtigt kan begynde at bruge dem. Det danske firma LazyMask har heldigvis gjort noget ved dette, så du kan bruge tiden på at være kreativ i stedet for at bruge tiden på at fritlægge et billede.

De har placeret sig på Filippinerne for at kunne holde prisen neden på at få fritlagt et billede, denne pris afhænger selvfølgelig af hvor kompliceret billedet er. Så hvis du har nogle billeder du skal have fritlagt og ikke selv ønsker at bruge tiden kan du jo altid kontakte LazyMask for et tilbud. Der kan jo hurtigt blive sparret en masse tid ved at lade LazyMask klare opgaven frem for selv at skulle gøre arbejdet.

Læs mere om firmaet her: http://www.lazymask.dk/


torsdag, november 30, 2006

Gratis alternativ til Photoshop

Adobe Photoshop koster i skrivende stud ca. kr. 7000,- for den danske udgave. Dette er mange penge for de fleste. Men det findes heldigvis et gratis alternativ. Det er Gimp.

Gimp brugen en anderledes brugergrænseflad end man oftest er vant til, da den åbner et vinduet for hver funktion du vil bruge. Altså f.eks. åbner værktøjspelleten i et vindue og tegne området i et andet.

Men ser man det ud fra en fotografs synspunkt, så holder Gimp sig ikke tilbage med funktionalitet i forhold til Photoshop. Du finder Curves, levels, unsharp, beskæring, interpolering, lag, masker, farvebalance, mætning og meget mere.

Så hvis du mangler et godt alternativ til Photoshop så tag et kip på Gimp.

Læs mere her: http://www.gimp.org/


mandag, november 27, 2006

Foto ordbog del 6

Her kommer næste del til fotoordbogen.

24 x 36
24 x 36 mm er det mest benyttede filmformat.

Date
Dato, måned og år kan vises på det færdige billede.

Fill-in
Flashindstilling, der kan bruges når selv billedet ikke skal oplyse billedet, men lysne skyggerne eller bløde dem op.

Panorama
Panorama billede er et bredt billede i forhold til et almindeligt billede.

Dia
Lysbillede.

Modlysblænde
Ring, der kan opmonteres objektivet til at skygge for solen. Oftest lavet af plastik, gummi eller metal.

Kassette
Den cylinder filmen er rullet op i.


onsdag, november 22, 2006

D40 bliver pakket ud

Engadget.com har fået fingrene i et Nikon D40 og de har taget en masse billeder men de pakker kameraet ud. Kameraet de har fået er med kit linsen 18-55mm f/3.5-5.6G ED II AF-S DX Zoom-Nikkor.

Kameraet er lille af at være et DSLR kamera, du kan se flere billede af D40 ved siden af et D70, så du har mulighed for at sammenligne størrelserne.

De viser også nogle billeder af menuen.

Tag og se billederne her: Hands-on with the D40

Læs også:
Nikon D40 DSLR er officelt annonceret nu


tirsdag, november 21, 2006

Lav næsen mindre

Nu har du mulighed for at lave folk næse mindre hvis den er meget dominerende på et foto. Det er jo træls hvis du har taget et godt portræt foto, men at næsen fylder for meget.

Dette er der heldigvis en utrolig let måde at rette på. Ved at følge nedenstående guide er det let og hurtigt at lave næsen mindre. Så tag og læs guiden, du kan også bruge den til at blive bedre til photoshop.

Læs mere her: Make a Nose Smaller


søndag, november 19, 2006

Vinterbilleder – del 3

Nu kommer afslutningen på Vinterbilleder. I denne afslutning vil jeg bare lige komme med et par ekstra tips som du kan bruge når du skal ud og tage vinterbilleder.

Om vinteren er det ekstra godt at have et ekstra sæt batterier med. Dette skyldes at et koldt batteri let kan gå kold efter bare et nogle få billeder. Søg for at det ekstra batteri er så tæt på kroppen som muligt.

Hvis du skal ud er det rigtigt vigtigt at du har rodet op i din fototaske således du hurtigt kan finde det du søger. Der er ikke meget sjovt ved at stå i bidende kulde og lede efter den rigtige linse.

Husk at tænke i nye former, således du ikke kommer hjem med 10 mere eller mindre ens billeder. Der er masser af muligheder om vinteren - nyfalden sne, rimfrost og istapper.

Husk altid godt med tøj på ellers er der ikke andet end at sige god fornøjelse.

Læs også:
Vinterbilleder – del 2
Perfekte vinterbilleder – del 1

torsdag, november 16, 2006

Nikon D40 DSLR er officelt annonceret nu

Nikon lancere nu deres D40 som henvender sig til folk som ønsker at prøve kræfter med digitale spejlreflekskameraer for første gang.

I forhold til et kompakt kamera har du større mulighed for manuelt at indstille indstillingerne, således billedet kommer til at fremstå som du gerne vil i forhold til skarphed, eksponering og fokus.


D40 har 6 megapixel, har en 2,5 tommer LCD-skærm. Den store skærm er med til at du let kan se om billedet står skarpt, og billederne kan forstørres op til 19 gange på skærmen.

Kameraet har indbygget en retouch-menu, der gør det let at redigere billederne direkte på kameraet, uden at skulle overføre billederne til computeren. Der er f.eks. mulighed for at rette røde øjne, fotoet kan beskæres samt der kan anvende filter på billedet for at give det et bedre look.

D40 er samtidig udstyret med autofunktioner så overgangen fra kompaktkameraer til digitalt spejlreflekskamera ikke bliver så stor. Der er mulighed for at indstille til auto, portræt, landskab, sport og nat portræt.

Du kan læse mere om kameraet her:
Nikon D40 DSLR
DP Review


Den ULTIMATIVE Mulitmedia-bærbare til GAMEREN- KØB NU og betal første gang om 180 dage - KLIK HER!!!!

tirsdag, november 14, 2006

Ret billedet i browseren

Pixer.us er en nystart online tjeneste til at redigere billeder direkte i browseren. Den er utrolig nem at bruge og du har de mest nødvendige funktioner til rådighed.

Man kan let justere og beskære et foto på sekunder, hvilket er en del hurtigere end mange computere tager om at starte Photoshop op.

Du får selvfølge ikke alt den funktionalitet til rådighed som der findes i Photoshop CS2, men de vigtigste funktioner er tilstede. Der er oprettet tastaturgenveje, så det lettere arbejdet for en.

Du skal bare uploade billedet, så kan du justere kontrast, størrelse, beskære og give det en sidste effekt. Det er muligt at gemme det færdige resultat som enten jpg, png, gif eller bmp.

Pixer.us vil løbende blive udbygget med flere funktioner.

Prøv Pixer.us her: http://www.pixer.us/

mandag, november 13, 2006

Vinterbilleder – del 2

Som fortsættelse til foregående post omkring vinterbilleder vil jeg komme med yderligere teknikker, der kan hjælpe dig når du tager vinterbilleder således automatikken ikke bliver snydt.

Der er alt for mange der pakker kameraet væk for vintersæsonen, men det syntes jeg er en skam da man sagtens kan tage rigtige gode billeder om vinteren. Men det kan være at de der gør det har forsøgt sig uden gode resultater.

For at sikre at du tager gode vinterbilleder, skal du tænke en del over eksponeringstiden. Det kan lyde svært med det er det ikke når man lige lære det.

Kameraets lysmåler har en tildens til at underbelyse billeder taget om vinteren. Grunden til dette er at sneen reflekterer lyset og derved bliver kameraets lysmåler snydt til at bruge en kortere eksponeringstid. Dette vil så resultere i at sneen kommer til at fremstå som grå. For at sikre at dette ikke sker, skal du tvinge kameraet til at overbelyse billedet lidt, altså en længere eksponeringstid.

fredag, november 10, 2006

Perfekte vinterbilleder – del 1

Vinteren er på vej med hastige skrid mod Danmark, men vinter, kulde og mørke er ikke udelukkende ensbetydende med indendørs hygge foran pejsen.

Du kan sagtens tages fantastiske billeder om vinteren, men pas på da automatikken kan let blive snydt derude. Der findes heldigvis nogle simple teknikker der kan hjælpe dig, så du kan tage nogle gode vinterbilleder.

Om vinteren falder der en særlig ro over naturen, især når den hvide sne lægger sig overalt som en let dyne. Det er denne ro vi gerne vil fange med kameraet, for at skabe nogle vidunderlige vinterbilleder.

Den første og vigtigste regel er at man skal tænke over sin påklædning. Hvis du er ude en dag med meget kulde kan det være kold og hårdt at håndtere kamera og linser af metal. Hvis du fryser og ryster når du er ude og vil skyde billeder kommer du næppe hjem med nogle ordentlige billeder.

Derfor Husk altid god påklædning inden du begiver dig ud om vinteren. En fordel kan være handsker uden finger da det så er lettere at håndtere kameraet. Men igen der er forskelligt fra person til person.

I de kommende post omkring vinterbilleder vil der komme beskrivelse af yderligere teknikker og tips du kan bruge.

onsdag, november 08, 2006

Test af 3 DSLR kameraer til under 1000$

Digitalcamerainfo.com har lavet en test af 3 DSLR kameraer til under 1000$. De 3 testede kameraer er Sony Alpha A100, Canon Rebel XTi og Nikon D80.

Resultat af testen er hvis du er ude efter den bedste billedkvalitet så er Canon vinderen. Leder du derimod efter et kamera der er hurtigt til at tage billeder og hurtigt til at starte op, så er det Nikon der er vinderen. Nikon tager de beste billeder i lidt lys. Sony er derimod den bedste på billed stabilasatoren.

Tag og læs hele testen her: Canon Rebel XTi vs. Nikon D80 vs. Sony Alpha A100 Head-to-Head-to-Head Digital Camera Review


mandag, november 06, 2006

Nikon D40 lavpris billeder lækket

For et par dage siden dukkede der biller af Nikon D40 op på en tus forhandlers (Neckermann) side. Efterfølgende er billederne blevet fjernet igen. Dette har dog ikke stoppet Digital SLR entusiaster fra hele verden for at skrive omkring dette kamera.

Specifikationer for kameraet er følgende:

  • 6 megapixel CCD
  • 3 point focusing
  • an auto focus motor
  • status LCD

Det bliver spændende når dette kamera bliver annonceret samt hvad prisen bliver.

Se billeder her:


søndag, november 05, 2006

Adobe opdatere deres Camera Raw og DNG Converter

Adobe Systems har opdateret Adobe Camera Raw 3.6 til Adobe photoshop CS2, så det supportere yderligere 13 kameraer der kan tage billeder i RAW. Denne opdatering er gratis at downloade fra Abobes hjemmeside.

Med denne opdatering supportere mere end 140 forskellige kameraer for 14 forskellige producenter. Af nye kameraer der er supporteret er Canon EOS 400D, Fuji FinePix S6000fd, Fuji FinePix S9100/9600, Leica D-LUX 3, Leica Digilux 3, Leica V-LUX 1, Nikon D80, Olympus E400, Olympus SP-510 UZ, Panasonic DMC-LX2, Pentax K100D, Pentax K110D og Samsung GX-1L.

Adobe Camera Raw 3.6 plug-in kræver Photoshop CS2, men kan også bruges i Photoshop Elements 3.0 og frem. Pluginet er gratis og kan hentes på Adobe hjemmeside. Opdateringen af Adobe DNG Converter er også gratis og kan hentes her www.adobe.com/dng.


onsdag, november 01, 2006

Canon EOS 400D

Canon har for ikke så langt tid sinde lanceret efterfølgeren til EOS 350D, nemlig EOS 400D som også bygger på samme succeskoncept.

Kameraet udsende har ikke ændret sig væsentligt andet end LCD-skærmen er vokset til 2,5", derfor kan et batterigreb fra 350 genbruges til 400'eren. Yderligere har Canon for første gang et anti-støv system, som ved hjælp af ultrasoniske vibrationer og en antistatisk ladning af low pass filteret. Dertil har de integreret et dust map i sensoren for at fjerne resten af det eventuelle støv. Dertil er der en masse andre spændende forbedringer som du kan læse mere om her: Canon EOS 400D

mandag, oktober 30, 2006

Foto og video messe i City 2

Fra fredag den 3. november til søndag den 5. afholdes Danmarks største Foto messe i City 2 i Tåstrup. Her kan du se en masse lækkert nyt fotoudstyr fra alle de store producenter og møde deres eksperter.

Så hvis du bor i nærheden og ikke har de vilde planer for weekenden vil jeg foreslå at man tager derud og kigger. Det er jo altid spændende at se på det nye udstyr man godt kunne tænke sig.

Messen starter på fredag d. 3. november fra kl. 10.00 til 19.00, fortsætter lørdag kl. 10.00 til 17.00 og søndag kl. 10.00 til 16.00.

Hvis du mangler et nyt ur eller ønsker at få magasinet Digitalt Foto så se her:
Få to numre af Digital Foto og et eksklusivt herreur fra Skagen Designs for kun 39,50 kr.!

søndag, oktober 29, 2006

Foto ordbog del 5

Så kommer der en del mere til min foto ordborg.

PictBridge
PictBridge er en forholdsvis ny teknologi, som muliggør at printe sine billeder direkte fra kamera til printer uden brug af computer. Dog kræves der at både det digitale kamera og printeren er PictBridge kompatibel.

Hue
Farvebeskrivelsesskala. Begreb, der beskriver/dækker hele farvespektret.

Pal
Tv-standard. Europæisk Tv-standard - 50 Hz. (PAL = Phase Alternating Line).

NTSC
Tv-standard. Amerikansk Tv-standard - 60 Hz. (NTSC = National Television Standards Committee).


lørdag, oktober 28, 2006

Fotoalbum til din hjemmeside

Hvis du har din egen hjemmesider og ønsker et simpel men stadigvæk flot foto album har jeg fundet et. Det hedder simpleviewer og det er utroligt let at bruge og vedligeholde. Simpleviewer er udviklet i Flash så det har nogle rigtig flotte effekter og utroligt let for bruger at navigere med. Du har også mulighed for at oprette foto albums.

Selvom det er udviklet i Flah behøves du ikke at kende til flash for at bruge det. Det eneste du skal gøre er at lave dine billeder til web og lave en xml fil, med links til billederne. Det hele er forklaret inde på siden, så det skulle være til at gå til for alle.

Du kan hente simpleviewer her http://www.airtightinteractive.com/simpleviewer/


fredag, oktober 27, 2006

Portrætbilleder Retouching

Jeg har fundet en rigtig god video guide omkrig hvordan du retoucher dine portrætbilleder for lige at give dem det sidste tusch. I guiden bliver der gennemgået Liquify værktøjet, tilføjelse af spot lys og tilpasning af hudfarven.

Hvis du ikke lige skal efterbehandle portrætbilleder kan guiden også bruges til at lære nye teknikker i photoshop samt blive bedre til at bruge photoshop.

Det er muligt at hente guiden til Windows media, QuickTime og iPod video. Se videoen her: Portrait Retouching

Læs også:
Det er her man klikker ind på de bedste hjemmesider!

onsdag, oktober 25, 2006

Beskyt kameraet

Regn, fugt, sand og støv er ikke godt for kameraet, men du kan forholdsvis let beskytte dit kamera mod disse ting.

Regn og sne.
Da vi er i efterårssæsonen og godt på vej ind i vintersæsonen, hvor det regner og sner er det ekstra vigtigt at du passer på dit kamera så det ikke tager skade.

Hvis du skal ud og tage billeder er det altid en god idé at tage en paraply eller regnjakke med så du kan beskytte kameraet ved meget regn. Det skal dog ikke forstås således at kameraet ikke holder til lidt vand. Du skal bare huske ved først kommende lejlighed at få tørret kameraet således det ikke forbliver fugtigt i lang tid.

Der findes også masser af fototasker der kan beskytte dit kamera når du ikke lige bruge det. De findes i alle mulige prisklasser, men hus på pris og kvalitet hænger sammen.

Læs også:
Fang de gode billeder om efteråret
Nat billeder

mandag, oktober 23, 2006

Foto ordbog del 4

Endnu engang kommer der en del til fotoordbogen, som jeg håber, kan hjælpe dig med at få styr på de forskellige begreber indenfor foto, billederedigering mv.

Contrast
Begreb der fortæller omkring forskellen mellem lyse og mørke dele i et billede. Høj kontrast - så indeholder billedet mange mørke elementer i forhold til lyse elementer.Medium kontrast - ligelig fordeling mellem sort og hvid. Lav kontrast - forskellen mellem de sort og hvide elementer er lille.

CPU (Central Processing Unit)
Computerens centrale styreenhed. Denne chip (f.eks. Pentium 4) behandler alle informationer i en computer.

Import
Importere data til et program f.eks. indsættelse af data i et dokument hentet fra en fil.

Lossless Compression
En Komprimeringsteknik hvor billedet ikke mister kvalitet i forhold til originalen.

Nickel Metal Hydride Battery (Ni-MH)
Batteritype der har 50 % større kapacitet i forhold til nikkel kadmium batterier (Ni-Cd). De kan også oplades hurtigere og de er langt mere miljøvenlige. Derfor anbefales disse til et digitaltkamera.

Læs også:
Foto ordbog del 3


lørdag, oktober 21, 2006

Foto tip 3

Fotografering af Blomster

Når du skal tage billeder af blomster har du den fordel at en blomst står rimelig stille sammenlignet med mange andre motiver. Dette er med til at du sagtens kan tage billeder af blomster med en længere lukketid end normalt, hvis det ikke blæser alt for meget.

Når du skal tage billeder af blomster kan du udnytte de mange faser en blomst gennemgår lige fra skud til udsprunget blomst. Du kan måske også udnytte frøtilstanden af blomsten. Der er mange mulighed for at taget et godt skud, bare du har lidt fantasi med dig.

Udover blomstens tilstand kan du også udnytte vejret til at gøre dit foto bedre. Bare tænk på alle de forskellige motiver du kan få ved sol/skygge, dråber, skumring, blæst eller gråvejr. Derfor tag lige vejret i betragtning når billedet skal tages og gråvejret er ikke altid dårligt vejre til at tage billeder af blomster.

Til sidst vil jeg bare lige minde dig om at gå så tæt på motivet som muligt for at få den rette stemning i billedet. Husk også altid at tage flere skud af motivet for at være sikker på at du har et ordentligt skud i kassen. Det ville jo være surt at komme hjem med et skud hvor skarpheden ikke er helt rigtigt, hvis du kunne have taget et par skud mere.

Læs også:
Foto tip 2 - Slå automatikken fra
Foto tip 1 - Dybdeskarphed

Se også her:
Hvad vil du vinde? Få svarene til nettets konkurrencer...Klik her


fredag, oktober 20, 2006

Lav dit eget lystelt

I disse mørke tider er det ikke let at nå hjem fra arbejde og nå at tage nogle billeder mens der er ordentlige lysforhold. Dette er der heldigvis en rimelig simpel måde hvorpå du kan løse dette. Det du skal gøre at lave dit eget lystelt og spar samtidig en masse penge i forhold til hvis du skulle ud og købe et ordentligt lystelt.

Du kan læse guden her: Do it yourself - Lightbox


torsdag, oktober 19, 2006

Foto ordbog del 3

Her kommer endnu en del til fotoordbogen, som jeg håber, kan hjælpe dig med at få styr på de forskellige begreber.

Channel
Den information der gemmes sammen med et billede. 32 bits-billeder gemmes med 3 channels: rød, grøn og blå.

Color Wheel
Er en farveoversigt, der kan hjælpe dig med identificere sammensatte farver.

Densitometer
Instrument, der måler mængden af lys, som reflekteres eller transmitteres af et en genstand - f.eks. et fotografi.

DPI (Dots Per Inch) - Punkter pr. tomme.
Betegnelse der bruges til at angive opløsningsevnen for din skærm eller printer. Almindelige laserprintere har en opløsning på 300 dpi og en almindelig skærm har 72 dpi. Dpi bruges også til at beskrive antallet af pixel'er i fil, eller raster-tætheden (line screen dots).

tirsdag, oktober 17, 2006

Lagring af digitale billeder på ferierejser

Normalt er vi vant til at vi løbende efter behov kan overføre ens digitale billeder fra kameraet til computeren. Men dette er ikke tilfældet hvis du er på ferie og ikke har en bærebar computer med.

Det du kan gøre for at sikre at du har plads nok til alle dine billeder når du er på ferie er følgende:

Køb ekstra hukommelseskort
Med de lave priser vi har i dag er det ikke den store omkostning af skulle købe et ekstra hukommelseskort.

Netcaféer
De fleste steder i dag findes der netcaféer hvor du har mulighed for at uploade dine billeder på nettet og så hente den når du kommer hjem.

Fotohandlere
De fleste fotohandlere kan tage dine billeder fra kameraet og brænde på en cd således du har billederne.

De 3 måder er alle 3 gode måder at løse problemet på, så det er bare op til en selv hvilken man syntes er bedst.

søndag, oktober 15, 2006

Foto til stregtegning

Jeg har fundet en rigtig dog guide der forklare hvorledes du kan lave dine portrætfotos om til en stregtegning. Du har sikker på en af dine ferier set hvorledes tegnere tegner stegtegninger af personer og følt at det var dyrt for sådan en tegning. Nu har du selv muligheden for at lave en stregtegning af dine billeder ved at læse denne guide.

Du kan læse den her: Photo to Pencil Sketch


lørdag, oktober 14, 2006

Foto ordbog del 2

Her kommer fortsættelsen til Foto ordbogen som jeg har startet på denne blog. Her vil jeg beskrive begreber / ord indenfor foto, photoshop, computer mv.

Morphing
Morphing er en grafisk effekt som muliggør en glidende og helt jævn overgang fra et objekt til et andet.

Histogram
Et histogram bruges til at analysere billeder for at identificere problemer med kontrast og den dynamiske bredde i et billede. Histogrammer findes på mange digitale kameraer samt er mere eller mindre standard i de fleste billedbehandlingsprogrammer.

Default setting
Er grundindstilling/fabriksindstilling. Dette bruges oftest hvis man har lavet ændringer i sine indstillinger og gerne vil tilbage til udgangspunktet.

Megabyte (MB)
1Megabyte = 1 million bytes (1,048,576 bytes).

LCD Display
LCD Display er den lille skærm der er indbygget i de digitale kameraer, hvorpå du kan se dine billeder.

fredag, oktober 13, 2006

Optisk- og digital zoom

Jeg har tit snakket med folk der blander disse to begreber sammen derfor vil jeg forsøge at forklare de to begreber. En af grundende til forvirringen er også at kamera producenterne ikke gør meget ud af at forklare forskellen. Samtidig findes der også forhandlere der reklamere med at et kamera har 3 x zoom, selv det ikke er tilfældet. Det er derimod digitalt zoom. Så man skal lige huske at læse specifikationer grundigt igennem.

Optisk zoom
Ved optisk zoom er der tale om optikkens evne til at zoom uden tab af kvalitet. Det vil sige du fysisk kan zoom ind på dit motiv og få en større udsnit af dit motiv. Dette kan være en fordel hvis du står langt fra det motiv du ønsker at tage et billede af.

Digital zoom
Ved digital zoom er der tale om elektronisk zoom med tab af billedkvalitet. Når der bruges digital zoom gemmer kameraet en mindre del af billedet. Dette medføre at hvis du bruger digital zoom vil det endelige billedes opløsning blive mindre en ved brugen af optisk zoom. Hvis du tager et billede med det maksimal digitale zoom ender du med et billede med en opløsning på 640x480 pixels. Dette er en meget lav opløsning og billedet kan være svært at arbejde videre med bagefter.

Jeg vil mene at hvis det er muligt at undgå at bruge digital zoom skal man gøre det, men i nogle tilfælde er det ikke muligt at komme tæt nok på motivet og derved kan det være at du kan få dit billede i kassen ved hjælp af digital zoom. Dog skal du være opmærksom på at du ved digital zoom får et billede i en mindre opløsning. Men hvis det ikke nødvendigvis er det vigtigste med opløsningen af billedet så er det ok at bruge.


onsdag, oktober 11, 2006

Foto ture

Hvis du ønsker at komme med ligesindede på foto tur skulle du tage og tage et kip på fotokritik.dk. På fotokritik.dk har du mulighed for at tilmelde dig til foto ture kvit og frit. Der afholdes foto ture over hele landet så det skulle være muligt for alle at deltage. Der bliver løbende oprette nye foto ture, så det er bare med at holde øje med hjemmesiden, hvis du er interesseret. De fleste er amatører men en sjælden gang dukker der en prof op. Temaerne for turene er forskellige men du behøves ikke at tage billeder som passer til temaet men det er temaet der bliver diskuteret på turen.


tirsdag, oktober 10, 2006

Foto ordbog start

Jeg får tit spørgsmål vedrørende ord / begreber inden for foto og arbejdet med foto på computeren. Derfor har jeg valgt at komme med beskrivelse af nogle af de begreber jeg har fået spørgsmål omkring.

32-bit color
Skærmopløsning, der betragtes som den virkelighedstro farvegengivelse med en farvepalet på mere end 16 millioner farver.

24-bit color
Et 24 bits billede indeholder 24 bits pr. pixel som svarer til 16,7 millioner farver.

Filters/Software
Software filtre bruges til at manipulere et billede. I PhotoShop findes der softwarefiltre som f.eks. kan gøre et sløret billedet skarpere.

Bit
Digital information i form af enten et 1-tal eller et Nul (tænt/slukket). Det er den måde computeren arbejde med data.

CMY
(Cyan, Magenta, Yellow) De primære, subtraktive farver.


mandag, oktober 09, 2006

Bliv en bedre fotograf

Bliv inspireret og tag bedre billeder

Der er mange forskellige måder at blive en bedre fotograf på. Det afhænger alt af hvor god du er i forvejen. Men en god måde at blive endnu bedre er at lade sig inspirer af andres fotos samt modtage kritik af dine egne billeder.

Du kan på fotokritik.dk uploade dine billeder og så vil de andre bruger komme med kritik af dine billeder, som du kan bruge til at forbedre dine billeder. Du kan også se de andres billeder og lade dig inspirere. Men husk lad være med at kopiere andres fotos, men lad dig derimod inspirere af deres teknikker og brug dem på dine egne billeder.

Læs også:
Billedbehandling
Gode råd til bedre billeder

søndag, oktober 08, 2006

Photoshop tip 5

Flyt din selection mens du laver selection.

Nogle gange når du arbejder med photoshop vil du opleve at det ville være rart at kunne flytte din selection mens du er i gang med at lave slectionen. Dette er muligt i photoshop mens ud bruger et marque tool (selection tool). Du starter din slection og mens du holder venstre museknap nede trykker du space ned. Nu flytter du musen rundt på skærmen og din selection flytter med. Når du har flyttet selectionen det rigtige sted, så slipper du space og fortsætter din selection. Dette må siges at være et enormt brugbart tip, jeg har slev brugt denne funktion mange gange.

fredag, oktober 06, 2006

Photoshop tip 4

Baggrundsfarve

Jeg fandt her i dag et lille tip til photoshop som kan hjælpe dig til at skifte selve baggrundsfarven i photoshop. Hvis du er blevet træt af at kigge på den grå baggrundsfarve i photoshop kan du skifte den ved at vælge malerspanen (g). Så holder du shift og trykker udenfor dit dokument på den grå baggrund. Nu vil den valgte farve erstatte den grå.


tirsdag, oktober 03, 2006

Foto tip 3

Gør dig klar hvad du vil med billedet.

Hvis du lige bruger et par minutter på at tænke på hvad du gerne vil fortælle med billedet inden du tager det, kan det hjælpe med at gøre klart hvad du gerne vil fortælle med billedet og samtidigt få den rigtige dybdeskarphed således billedet fortæller det rigtige.

Portrætbilleder tages oftest med for lille dybdeskarphed, hvilket er med til at fokusere på hovedmotivet. Men dette kan også være med til at fjerne den stemning på prøver at bygge op i motivet. Men tager du derimod portrætbilledet med en stor dybeskarphed (lille blænde), således at omgivelserne vises klart vil du ikke miste stemningen i billedet.

Landskabsbilleder tages oftest med for stor dybdeskarphed således du fjerner fokus fra de detaljer, som du ønsket fremhævet ved at baggrunden var uskarp. Så hvis du fremhæve en detalje så husk at tage billedet med en lille dybdeskarphed (Høj blænde).

Hvis du husker på disse ting når du tager en af følgende slags billeder kan det måske hjælpe med til at give billedet den sidste stemning som mange billeder oftest mangler.

Du kan læse foto tip 2 her: Foto tip 2 - Slå automatikken fra


mandag, oktober 02, 2006

Photoshop plugins

I photoshop har du muligheden for at installere plugins som kan hjælpe dig med at udføre arbejdsgange. Adobe har selv en lang liste med tredje parts plugins den finder du hos Adobe. Derudover er der mange andre firmaer og personer der har lavet photoshop plugins som du enten kan downloade gratis eller købe. Men hvis du finder et godt plugin hvordan installere man så dette.

Langt de fleste plugins kommer med en installations fil du bare skal installer og så starte photoshop op og så er pluginet installeret. Hvis det ikke er tilfældet at der er en installations fil med, som ofte ikke er med de mindre plungins. Så bliver pluginene installeret ved at placere dem i mappen Adobe\Photoshop CS2\Plug-Ins\ hvis du har installeret Photoshop CS2, hvis du derimod har installeret en anden version af vil "Photoshop CS" mappen hede noget andet alt afhængig af hvilken version du har.

Efterfølgende skal du genstart photoshop hvis du har det åbnet, ellers skal du åbne det, og nu vil du se at det plugin du har installeret ligger i photoshop. Hvor pluginet ligger er forskelligt fra plugin til plugin, men der er næsten altid en readme fil med som beskriver hvor pluginet bliver placeret samt hvordan du bruger pluginet.

Du kan også læse tips til photoshop her : Photoshop tip 1 og Photoshop tip 2



søndag, oktober 01, 2006

Picasa - Læg billederne på nettet

Google udvider der populære billede program picasa med mulighed for at lægge dine billeder online. Denne nye feature kalder de for Picasa Web Album. Med Picasa Web Album har du mulighed for at uploade 1000 billeder. Hvilket for de fleste skulle være nok.

Det skal dog lige siges at Picasa Web Album stadigvæk er i testfasen men set fra mit synspunkt er dette udvidelse bare med til at gøre der program endnu mere populær.

Du får 2 måde at dele dine billeder på

  • Gør billederne offentlige for alle
  • Skjul billederne og inviter folk til at se dem

Det foregår på den måde at billederne nemt og hurtigt bliver overført til googles serverer, hvorfra du kan give et link til dem du gerne vil vise billederne til.

Alt i alt må det siges at hvis du ikke har prøvet dette fantastisk program i forvejen kan jeg kun anbefale dig at downloade det og prøve det. Installations filen fylder kun 5 mb så det skulle hurtigt være downloadet og det tager ikke mange sekunder at installere det.

Du kan downloade det her: picasa

Du kan også læse mere om programmet her: Gratis billede program


lørdag, september 30, 2006

Lær at tage billeder af børn eller bliv bedre

Jeg faldt over en guide på en anden blog omkring at tage billeder af ens børn. Denne guide har jeg selv kunne bruge en masse fra, så jeg syntes du skal tage og læse den for at se om du ikke selv kan bruge nogle informationer der fra.

Du kan læse guiden her: On Assignment: Shoot Your Kid


torsdag, september 28, 2006

Polarisering filter i Photoshop

Hvis du går og overvejer at købe et polariserings filter til dit digitale kamera, kan du med fordel kigge på denne guide for at opnå den samme effekt med photoshop og så sparre pengene som filteret koster. Du kan også læse denne guide for at blive bedre til photoshop eller bare ønsker at give mere effekt til dine billeder hvor der er himmel med på. Du kan læse guiden her: Polarizing Filter

Du kan også læse denne guide hvis du ønsker at rette en skæv horisont her: Ret en skæv horisont


mandag, september 25, 2006

Byg dit eget fotostudie

Hvis går og tænker på at lave dit eget foto studie for at kunne tage nogle bedre billeder, har Silvan lavet en artikel omkring hvorledes du lavet et billigt fotostudie. Hvis du direkte går og overvej at bygge dit eget fotostudie kan du læse med og måske bruge nogle af informationerne når du selv tager billeder.

Du kan læse artiklen her: Byg dit eget fotostudie

Læs også Lav et elegant fotostudie skud


lørdag, september 23, 2006

Foto tip 2

Slå automatikken fra

Alt for mange har en tendens til at bruge automatikken, når de tager billeder. Dette er også godt i mange tilfælde, da det er nemt og i de fleste tilfælde give det pæne billeder.

Bruger du derimod manuelle indstillinger, som blænde og lukke tid, tvinger du dig selv til at tage stilling til hvad du gerne vil vise på billedet. Vil du f.eks. vise bevægelser i billedet skal lukke tiden være længere og vil du fryse billedet skal lukketiden være kortere.

Når du styrer disse ting ting manuelt udgår du at blive skuffet over billedet, da billedet bliver som du ønsker og ikke som automatikken finder bedste i den givende situation.

Ved brug af automatikken kan du også være uheldig at kameraet sætter iso'en på og derved får du støj på billedet. Hvis du bruger manuelle indstillinger her har du muligheden for at kompensere for dette via lukketiden og blænden.

Du kan læse Foto tip 1 her Foto tip 1 - Dybdeskarphed

torsdag, september 21, 2006

Fang de gode billeder om efteråret

Om efteråret sker der masser af forandringer i naturen, som er med til at skabe smukke landskaber med masser af farver.

For at tage gode efterårs billeder behøver du ikke et dyrt kamera, som de professionelle. Hvis du har et fotografisk øje kan du med lethed fange ligeså gode billeder som de professionelle.

Den største udfordring, ved at fotografere om efteråret, er at gøre det på en meningsfyldt og evt. nyskabende måde, således dine billeder ikke kommer til at ligne alle andre efterårsbilleder. Dette skyldes der er rigtig mange der tager billeder om efteråret af visne blade, men kan du fange motivet på forskellige måder er dette med til at variere dine billeder. Du kan f.eks. variere motiverne, tag skiftevis nærbilleder og billeder på afstand.

En anden måde at variere dine efterårsbilleder er at arbejde med lysmængden på dine billeder. Du kan variere dine billeder ved at tage billeder som er bagbelyste eller motiver direkte i solen.

Når efterårsbilleder skal tages er det vigtigt at timingen er rigtigt således at bladene har nået at skrifte farver, men samtidig skal bladene stadigvæk være på træerne. Derfor er det vigtigt at du er meget opmærksom på hvorledes naturen skifter.

Der er ikke andet for at komme ud i naturen og prøve dig frem for at fange de perfekte motiver. Lyset og farverne i denne tid af året er med til at det er let at tage smukke landskabsbilleder.

mandag, september 18, 2006

Ret en skæv horisont

Skulle du være så uheldig at komme til at tage et billede med en skæv horisont og ønsker at rette dette, så har jeg fundet en utroligt let guide på 5 step til at rette horisonten.

Du kan læse guiden her. Straighten Crooked Horizons

Håber denne photoshop guide kan hjælpe dig både med at blive bedre til photoshop samt lære hvorledes du kan rette en skæv horisont.

Hvis du forsøger dig med at rette en horisont, må du gerne skrive en kommentar omkring dit resultat og evt. linke til dit resultat.

søndag, september 17, 2006

Foto tip 1

Dybdeskarphed

Hvis du ønske en sløret baggrund, altså en lav dybdeskarphed, skal billedet tages med en stor blænde (så lav som muligt). De fleste objektiver kan gå ned til 2.8 eller 3.5 som vil resultere i en sløret baggrund.

Hvis du derimod ønsker en tydelig baggrund, altså en høj dybdeskarphed, skal billedet tages med en lille blænde (så højt som muligt). De fleste objektiver kan gå op til 8, hvilket skulle give en stor dybdeskraphed. Når der skal tages billeder med stor dybdeskarphed kan det med fordel bruges et stativ eller støtte kameraet op af noget.

Hvis billedet tages i vidvinkel er det oftest en stor dybdeskarphed, men dette mindskes jo mere zoom du bruger.

torsdag, september 14, 2006

Photoshop tip 3

Når du bruger sletteværktøjet eller tegneværktøjet i Photoshop kan du klikke slet en gang og holde shift nede og klikker et andet sted så sletter photoshop alt i den lige linje mellem de 2 punkter. Dette samme gælder for tegneværktøjet, bare med den forskel at den tegner en lige linje mellem de 2 punkter. Utroligt simpelt men samtidig utroligt effektivt.

Du kan læse tidligere photoshop tips her:
Photoshop tip 2 - Units & Rulers


mandag, september 11, 2006

Fjerne røde øjne

Når du tager billeder forekommer det sikkert at du får røde øjne på dine billeder selv om dit kamera har en funktion til at mindske risikoen. Dette kan heldigvis rettes op på i photoshop og samtidig er det relativt simpelt at rette.

Du kan læse guiden her: Photoshop: Red eye Removal

tirsdag, september 05, 2006

Photoshop tip 2

Når du begynder med brugen af photoshop er den sat op til at lave opmålinger i Units i stedet for pixels. Det er ikke til at arbejde med Units, når man normalt snakker omkring pixels. Dette er der heldigvis råd for da det er utroligt let at lave om.

Vælg menupunktet Edit, derefter Preferences og til sidst Units & Rulers. I det popup vindue der åbnes skal du ændre "Rulers" og "Type" til pixels i dropdown boxene. Herefter klikker du ok og ændringer træder i kraft. Nu skulle du have lettere ved at lave opmålinger i photoshop.

Du kan læse photoshop tip 1 her: Photoshop tip 1 - Historik funktion

lørdag, september 02, 2006

Nat billeder

Hvis du ønsker at tage nat billeder er der en del ting du skal være opmærksom på. For at opnå et god resultat skal du have en længere lukketid ca. 5 sek. og opefter. Det er ikke muligt at holde kameraet stille i hånden så lang tid, så for at få nogle gode nat billeder er det en nødvendighed at have et stativ. Der findes mange stativer i forskellige kvaliteter, men langt de fleste kan klare sig med et fra Merlin med mindre du har andre specielle krav til stativet. Stativet skal være et med 3 føder og gerne med vaterpas for at sikrere at horisonten bliver lige. Grunden til 3 føder, er at de er lettes at få til at stå stabilt mens billedet skal skydes.

En anden fordel vil være hvis dit kamera kan betjenes manuelt i stedet for de automatiske indstillinger som de fleste kameraer har. Så har du mulighed for at få den helt rigtige indstilling lige til de forhold du vil tage billedet i.

I et natbilledet vil vi gerne opnå en god dybdeskabhed for at sikre at hele billedet er skarpt. Dette kan klares ved at en lille blændeåbning. gerne f/8 eller lavere. For at undgå støj på billedet, skal det tages med en lav ISO indstilling, gerne ISO-100 eller ISO-50. Til sidst skal der også en lang lukketid til at sensoren kan nå at opfange det lys, der skal opfanges.

Tips til natbilleder
Lang lukketid, prøv dig frem med et par prøve skud for at finde frem til den rigtige lukketid, således billedet ikke er for lyst eller mørkt.
Undgå zoom, hvis det er muligt, da det går udover dybdeskarbheden.
Benyt lav blændeåbning f/8 eller lavere, hvis dit kamera tillader dette.
Benyt et lavt ISO, gerne 100 eller 50.


onsdag, august 30, 2006

Photoshop tip 1

Jeg over den kommende tid komme med forskellige tips til brugen af photoshop, som kan hjælpe dig med at bruge photoshop samt give dig tips til at letter opnå det ønskede resultat.

Første tips History

I photoshop er der en history funktion som standard er sat til at huske de sidste 20 ændringer du har lavet ved billedet. Dette er ofte ikke nok til at nå tilbage til et tidligere udgangspunkt. Det er muligt at ændre dette til et højre antal.

Vælg menupunktet Edit, derefter Preferences og til sidst General. I det popup vindue der åbnes skal du ændre "History States", for at photoshop husker flere ændringer. Du kan med fordel sætte den op til 50 og hvis du har meget ram i maskinen så til 100. Hvis du sætter den for høj kan photoshop bliver langsom at arbejde med, men så er der ikke andet at gøre end at sætte den ned igen. For at komme inde og ændre "History States" kan du også CTRL nede og trykke K, herved kommer du ind i indstillingerne.

lørdag, august 26, 2006

Raw billeder thumbnail viewer

Microsoft har frigivet et ekstra program til Windows Xp, der gøre det muligt at se thumbnails af dine raw fotos i stifinder. Dette ekstra program er utroligt let at installere og efterfølgende har du mulighed for at se thumbnails af dine raw billeder ligesom alle de andre billedeformater som Windows XP understøtter. Dette er med til at lette dit arbejde med raw billeder, da det er lette at sortere dem, hvis du kan se en thumbnail af billedet. I stedet for du kan sortere dem efter navn.

Du kan hente programmet her Microsoft RAW Image Thumbnailer and Viewer for Windows XP. Det fylder ca. 6 mb, så det er ikke så meget der skal hentes for at få denne ekstra feature, når du arbejder med raw billeder.